Onder de naam marktgeld wordt een recht geheven voor het innemen van standplaatsen, als bedoeld in artikel 1 van de Verordening voor het marktwezen in de gemeente Halderberge, op het daarvoor bestemde terrein.

Het marktgeld wordt geheven op basis van het aantal strekkende meters van de marktkraam per marktdag of gedeelte daarvan met een minimum van 4 m¹. Daarnaast wordt een bijdrage in de promotiekosten in rekening gebracht en een vergoeding voor het gebruik van elektriciteit.

Tarieven

Het tarief van voorgaand jaar is verhoogd met een indexering van 3%. Om praktische redenen wordt het tarief na indexering afgerond op een veelvoud van 0,05. Als gevolg hiervan wordt het tarief voor 2025 € 2,60 per m¹. De bijdrage voor de promotiekosten bedraagt net als voorgaande jaren per marktdag of gedeelte daarvan 0,10 per m¹.

Bij het innemen van een standplaats op een straatmarkt wordt meestal ook elektriciteit verbruikt. Die verbruikte elektriciteit belast de gemeente door aan de verbruiker. In de Verordening op de heffing en invordering van marktgelden is daar een staffel met tarieven voor opgenomen.

Opbrengst marktgelden in 2025

In de begroting is voor de marktgelden een opbrengst geraamd van ca. € 14.723.

Toerekening overhead

Voor de toerekening van de kosten van de overhead is een berekening uitgevoerd zoals aangegeven bij de algemene uitgangspunten voor de toerekening van indirecte kosten. Het percentage van de overheadkosten dat toegerekend is aan deze heffing bedraagt 0,12%.

Top