2.1.3 Onroerendezaakbelasting (OZB)

Onder de naam onroerendezaakbelasting wordt een belasting geheven van diegene die op 1 januari gebruik maakt en/of in het bezit is van een pand. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • de gebruikersbelasting, die wordt opgelegd aan degene die een onroerende zaak, niet zijnde een woning, gebruikt;

  • de eigenarenbelasting, die wordt opgelegd aan de zakelijk gerechtigde (meestal de eigenaar) van een onroerende zaak.

In het collegewerkprogramma is opgenomen dat de gemeente Halderberge de ambitie heeft om voor wat betreft de lastendruk één van de goedkoopste gemeenten in de regio kan te blijven. Gezien de uitgangspunten voor de rioolheffing en de afvalstoffenheffing dat die 100% kostendekkend moeten zijn, kan daar alleen door beperking van de tarieven voor de onroerendezaakbelasting sturing aan worden gegeven. Zie de lastendruk verder in deze paragraaf voor een vergelijking met de regiogemeenten.

Bij de raming van de OZB opbrengsten voor 2025 zijn de volgende uitgangspunten aangehouden:

  • voor de waarde van de woningen en niet-woningen is uitgegaan van de waardepeildatum 1 januari 2024;

  • uit oogpunt van voorzichtigheid is er beperkt rekening gehouden met areaalontwikkeling;

  • er is tariefdifferentiatie toegepast tussen woningen en niet-woningen om de lastendruk evenwichtiger te verdelen;

  • de tarieven van de OZB stijgen met het inflatiepercentage van 3%, waarna bij het opstellen van de verordening voor 2025 een correctie plaatsvindt voor de waardeontwikkeling.

Hieronder treft u de voorlopige tarieven voor 2025 aan. Bij het opstellen van de verordening op de heffing en invordering van de onroerendezaakbelasting voor 2025 zal het tarief nog worden aangepast met de op dat moment bekende gemiddelde waardeontwikkeling van resp. woningen en niet-woningen. Bij een waardestijging zal het tarief dalen, bij een waardedaling zal het tarief stijgen. In onderstaande tabel is deze waardeontwikkeling nog niet meegenomen.

Met inachtneming van het voorgaande zijn de voorlopige tarieven momenteel als volgt:

OZB

2024

2025

Verschil

OZB woningen eigenaar

0,0842%

0,0867%

3,0%

OZB niet-woningen gebruik

0,2187%

0,2253%

3,0%

OZB niet-woningen eigenaar

0,2448%

0,2521%

3,0%

Opbrengsten OZB in 2025

De verwachte OZB opbrengst bedraagt ca. 8.883.430. Een toename van het aantal woningen en/of niet-woningen (volume-ontwikkeling) leidt tot een toename van de OZB-opbrengsten, maar tegelijkertijd ook tot een afname van de algemene uitkering (via de inkomstenmaatstaven). Een toename van de waarde (prijsstijging) leidt niet tot een toename van de OZB-opbrengsten, omdat waardestijgingen gecompenseerd worden door een neerwaarts bijgesteld OZB-tarief (en vice versa).

Top