2.5.8 Organisatieontwikkeling

2019 stond o.a. in het teken van de transitie naar de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA). We hebben tevens geïnvesteerd in de wendbaarheid van onze organisatie. We blijven inspelen op de veranderingen die in hoog tempo op ons afkomen. De vraagt het nodige van de bedrijfsvoering. We blijven “toekomstproof” door verder te bouwen aan leren & ontwikkelen, Strategische personeelsplanning en de samenwerking in De6-verband. Onderstaand lichten we de volgende onderdelen toe: leren & ontwikkelen, SPP, MTO, cultuur en ziekteverzuim & vitaliteit.

Leren & Ontwikkelen

De Halderbergse School heeft in 2019 drie leerlijnen ontwikkeld en uitgevoerd met interne en externe trainers. De leerlijnen spelen in op het versterken van de communicatie, het vergroten van het vernieuwend vermogen en persoonlijk leiderschap. Aan deze leerlijnen hebben in totaal 45 ambtenaren deelgenomen. Wat ze in de leerlijnen hebben geleerd, is meteen in de praktijk gebracht van hun dagelijks werk. Ook is veel gebruik gemaakt van het e-learningsysteem Good Habitz, waarin meer dan honderd trainingen zijn opgenomen die zowel op teamniveau als op individueel niveau bruikbaar zijn om kennis te behouden en te vergroten.

Strategische personeelsplanning (SPP)

In 2019 is strategische personeelsplanning ingezet om op korte termijn en middellange termijn vraagstukken op te lossen. Het management van de gemeente Halderberge zoomt tijdens de zogenaamde SPP bijeenkomsten in op toekomstige ontwikkelingen (bijvoorbeeld omgevingswet en digitalisering). We willen anticiperen op de impact die deze ontwikkelingen hebben op de menskracht van de organisatie. De actiepunten uit deze bijeenkomsten worden of meteen opgepakt of vertaald naar de teamplannen van 2020 en verder.

Medewerkers Tevredenheids Onderzoek (MTO)

In 2019 hebben we ons tweejaarlijks MTO gehouden. Overall zijn we wederom in tevredenheid gestegen. Alle aandachtspunten die uit het MTO naar voren komen worden in de teams besproken en samen bedenken we de verbeteracties. Dit loopt door in 2020. Met name werkdruk/werkgeluk krijgt aandacht.

Cultuurontwikkeling

In het kader van cultuurontwikkeling zijn we verder gegaan met diverse activiteiten die gericht zijn op het integraal samenwerken, efficiënter werken en elkaars talenten benutten. Een aantal teams heeft geïnvesteerd in teamontwikkeling, vaak met behulp van Insights Discovery. Met Insights Discovery zetten we in op effectieve en efficiënte communicatie waarbij de afstemming op elkaars voorkeuren centraal staat.

Ziekteverzuim & vitaliteit

Het ziekteverzuim lag in 2019 op 5,4% (ter vergelijking: dit was in 2018 7,3%). Deze daling ten opzichte van 2018 komt met name door afname van een aantal langdurige (ernstige) ziektegevallen.

Er is geïnvesteerd in een herhalingsonderzoek specifiek gericht op het risico van Lyme (veroorzaakt door de tekenbeet). Door dit onderzoek kunnen we in een vroegtijdig stadium de tekenen van deze ziekte opsporen. Hiermee minimaliseren we het risico op langdurige uitval.

We hebben in 2019 wederom actief ingezet op het voorkomen van klachten door aanpassingen aan werkplekken met ergonomische hulpmiddelen. Er is geregeld gebruik gemaakt van verzuimpreventie door het vroegtijdig aanbieden van fysiotherapie, bedrijfsmaatschappelijk werk of psychologische hulp.

We hebben blijvend aandacht gehad voor de veiligheid op het kantoor door trainingen te organiseren voor BHV en het interventieteam.

Regionale samenwerking De6

Projectgroep De6
In 2019 zijn verkenningen op nieuwe onderwerpen gestart. Daarnaast is ingezet op communicatie, met onder andere nieuwbrieven en een nieuw digitaal platform voor de collega’s van alle organisaties.

Werkgroep Grip/Sturing GR
Voortzetting van de afstemming en overleg over het proces grip verbonden partijen. Er is onder andere een nieuwsbrief naar de gemeenteraden gestuurd. De De6 is actief betrokken bij de regionale evaluatie van de nota verbonden partijen. Ambtelijk wordt samengewerkt om de reactie op de kaderbrieven voor te bereiden en af te stemmen. Er zijn voor de belangrijkste GR-en adoptiecontactambtenaren. Er is ook structureel overleg tussen de werkgroep en de 6 griffiers. Qua afstemming zijn stappen gemaakt.

Werkgroep Juridische samenwerking
Er is naast de rechtspositionele kamer bezwaar nu ook een Regionale geschillencommissie vanaf 1 januari 2020. Dat is in 2019 voorbereid.

Verder zijn de volgende zaken gerealiseerd:

  • Regelgeving: opstellen van verordeningen en APV
  • Strategisch juridisch opleidingsplan
  • Jaarplan juridische cursussen
  • Second opinion juridisch advies
  • Juridische advisering verbonden partijen
  • Klankborden collega’s De6 gemeenten
  • Verzekeringen en risicomanagement
  • Werkgroep (juridische) kennisuitwisseling Omgevingswet

Werkgroep HRM 
Er zijn diverse zaken gerealiseerd binnen de werkroep HRM. In ieder geval wordt er op operationeel niveau samengewerkt. Verder wordt er samengewerkt bij de verdere implementatie van het ADP systeem.

Werkgroep Openbare ruimte
Er is een projectvoorstel regionale ingenieursdiensten gerealiseerd. Voor wijzigingen in de aanbestedingswet is een regionale bijeenkomst gerealiseerd. Ook is er een inventarisatie gemaakt van diverse civieltechnische opgaven waaronder de arbeidsmarkt en is daar gezamenlijk actie op ondernomen.

Werkgroep Omgevingswet
In 2019 is ingezet op de gezamenlijke samenwerking met de ketenpartners. Een voorbeeld hiervan is de bijeenkomst over de omgevingswet en gezondheid, die met de GGD georganiseerd is. Verder is doorgegaan met het aanbieden van opleidingen en met kennisdeling.

Werkgroep VTH/WABO
In 2019 zijn duidelijke afspraken gemaakt over het vervolg. Het VTH beleidsplan wordt steeds verder verfijnd en er is een basisdocument VTH programma en jaarverslag opgeleverd. Verder is aansluiting gezocht bij andere disciplines om de integraliteit te waarborgen. De provincie heeft aangegeven dat wij met onze aanpak IBT als voorbeeld kunnen dienen voor andere gemeenten.

Verkenning Overheids- en burgerparticipatie
Er gestart met het delen van kennis en ervaringen, onder andere rondom het thema Right to Challenge.

Verkenning Duurzaamheid
Er is begonnen met een sprintsessie transitievisie warmte is samenwerkingen met de provincie en Enexis. Deze tranisitievisie is vanaf 2021 verplicht. Ook de voortgang van de regionale energiestrategie wordt gemonitord.

Verkenning gegevensmanagement
De gemeentes hebben hun beleid en plannen rondom datagedreven werken aan elkaar gepresenteerd, om van de verschillende aanpakken en ervaringen te kunnen leren.

Verkenning Privacy
Kennisdeling tussen functionarissen gegevensbescherming en privacy medewerkers. Privacy vraagstukken richting samenwerkingsverbanden worden gezamenlijk opgepakt.

Top